Világszínvonalú otthona lett az erdélyi ökölvívásnak

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_o_okolvivo_sportkozpont_atadas21okt22-25-.jpgElvágták a nemzetiszín szalagot a gyergyószentmiklósi ökölvívó központ bejáratánál, ünnepélyes keretek között megnyílt a magyar kormány finanszírozásával létrejött sportlétesítmény. A boksz erdélyi elitképzésének otthona lesz ez, ahol olimpiai bajnokok nevelése a kitűzött cél. 

„Azért dolgozunk, hogy olyan sportolókat neveljünk itt, akik olimpiai aranyakat nyernek, a világ legfontosabb versenyein állnak majd dobogóra, büszkeséget szerezve a magyar nemzetnek”– fogalmazott megnyitóbeszédében Huszár Árpád, az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub vezetője. Amint elhangzott, 4 éve kezdték el a munkát 10-12 éves gyerekekkel, és ma már látható, jó úton indultak el, már mostanig is számos országos bajnoki érmet szereztek a bokszolók, több mint 30-at. Magyarországon és Romániában és a két nemzeti válogatottba bekerülve, Európa Bajnokságon is szerepeltek. „Nem lesz mindenki olimpiai bajnok azok közül, akik itt bokszkesztyűt húznak a kezükre, mert ez lehetetlen. Azonban azért dolgozunk, hogy a sport által, az itt kapott tapasztalatokkal olyan felnőtteket neveljünk, akik becsülettel, tisztességgel állják majd meg a helyüket az életben, azért dolgozunk, hogy sportolóink közösségünk, nemzetünk értékei legyenek” – fogalmazott Huszár. 
Az ökölvívónak olyannak kell lennie, mint amilyenek az '56-os fiatalok voltak A szalagvágáson a kormányalakítási tárgyalások miatt nem lehetett jelen Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök, aki már a kezdetektől felkarolta és segítette a megálmodott sportbázis ügyét. Távollétében Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szólalhatott fel. Rámutatott, Huszár Árpád nem önmagáért törekedett az akadémia létrehozására, több száz gyerek fog itt sportolni, és nem csak a versenysportra, hanem a tömegsportra is gondoltak, hiszen a labdarúgó- és a jégkorongakadémiával együtt olyan sportmozgalmak alakulnak ki Székelyföldön, amelynek köszönhetően gyerekeink, a következő generációk egészséges életmódot folytathatnak. A magyar kormány képviseletében felszólaló Tóth László főkonzul, az '56-os forradalom évfordulójának előestéjén, az ökölvívás és az akkori pesti fiatalok példája között vont párhuzamot. „Minden józan megfontolás szerint Magyarország 1956-ban reménytelen helyzetben ragadott fegyvert, és ha napokra is, de kivívta a szabadságát és a világ népeinek csodálatát. A pesti forradalom megtanít arra, hogy a legreménytelenebb helyzetekben is lehet és érdemes vállalni a küzdelmet. (...) Az ökölvívónak olyannak kell lennie, mint amilyenek az '56-os fiatalok voltak Budapest utcáin. Az ökölvívás bátorságra nevel, le kell küzdeni a gátlásokat, elviselni a testi fájdalmat, és szembe kell állni a legfélelmetesebb ellenféllel is” – hangzott el.
A csillagos ég nincs túl messze A szalagvágás után az ünnepség a sportközpont küzdőcsarnokában folytatódott. Böjte Csaba atya mondott áldást és szentelte meg a létesítményt. „Nem olyan túl magasan van a csillagos ég. Elérhető Székelyföldről is” – fogalmazott, Daróczi Vanessza példáját hozva fel, aki a dévai gyermekotthonban a karantén alatt szervezett edzések során látott először bokszkesztyűt, és idén országos bajnok lett az U18-as korosztályban. Ezért kell biztassuk, bátorítsuk egymást, mindenkit abban, amiben képességei vannak” – szögezte le. Felszólalt Len Emil alpolgármester és több, a sportvilágot képviselő személyiség is, így Novák Károly Eduárd kerékpározó paralimpiai bajnok, sportminiszter, Gyurta Dániel úszó olimpiai bajnok, Erdei Zsolt, boksz világbajnok és Kercsó Árpád, jégkorong sikeredző is. Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke videóüzenetben küldte el az alkalomra megfogalmazott gondolatait. A rendezvényen több látványos táncprodukciót is bemutatott a Step Dance együttes, és fellépett a Salamon Ernő Gimnázium kórusa is. Látványos bokszmérkőzések zajlottak Persze nem maradhattak ki az igazi főszereplők, a bokszolók sem – 4 színvonalas mérkőzést láthattak a nézők, ahol az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub bokszolói, a Budapest Honvéd csapatától érkező, Balzsay Károly világbajnok által vezetett ellenfelekkel találkoztak. 
Nem volt külön kiemelve a közönség számára, de szimbolikusan nagy jelentőségű mozzanat volt, hogy a létesítmény falára kikerült Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fejvédője is, a kesztyűje és rugós labdája mellé. Jó helyre került, minden adottság megvan ahhoz, hogy Gyergyószentmiklóson a nagy elődök nyomdokaiba lépő olimpiai bajnokok nőjenek fel. Erdei Zsolt sok sportlétesítményben járt a világban, de ő is csak ámulva tudott beszélni arról, amit itt láthatott, és ami mostantól az erdélyi bokszoló utánpótlásnevelést szolgálja majd. Tudnivalók az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportközpontról 2017 decemberében született meg a kormányhatározat, amelyben Magyarország Kormánya az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a gyergyószentmiklósi sportközpont építésének céljára 452 millió forint támogatást hagyott jóvá. 2020. augusztus 1-jén történt meg az alapkőletétel. Az építkezés 2021 áprilisára fejeződött be, és azóta megtörtént a szükséges sporteszközök és egyéb felszerelések beszerzése is, amelyek a szakmai munkához szükségesek. A sportközpont épülete 1601 négyzetméter alapterületű, és két részre tagolt. A rendezvény-épületrész ad majd helyet a versenyeknek. A küzdőcsarnok 408 négyzetméteres, középen ringgel. A lelátó jelenleg 250 néző befogadására alkalmas. Ehhez csatlakoznak a szükséges öltözők, mosdók, irodák és más kiszolgáló helyiségek összesen 787 négyzetméteren. Az edzéseket kiszolgáló létesítmény kétszintes, 814 méter alapterülettel, és helyet kapott itt egy 270 négyzetméteres edzőterem, ahol egyszerre 40 sportoló dolgozhat, valamint egy 140 négyzetméteres fitneszterem. Itt vannak még az öltözők, masszázsszoba, mosdók, orvosi szoba és labor is. A fejlesztés egy későbbi szakaszában pedig két szabadtéri sportpálya és futópálya is létrejön.
Fotó: Suciu Cristian 
www.sport.szekelyhon.ro