Ifjak otthona lett a régi szülészet épülete

A kívül-belül megújult épület hátsó szárnyában még zajlanak a munkálatokFelújított otthonban kezdheti az új tanévet húsz középiskolás korú fiatal Gyergyószentmiklóson. Az egykori szülészet épületét a dévai Szent Ferenc Alapítvány újíttatta fel, lakói pedig többnyire azok közül a fiatalok közül kerülnek ki, akik mostanig Böjte Csaba ferences szerzetes gyergyószárhegyi otthonában nevelkedtek.

„Alig lehet ráismerni az egykori romos épületre” – hívta fel több gyergyószentmiklósi lakos is figyelmünket arra, hogy az egykori szülészet épülete látványos változásokon ment át az utóbbi időben. Ottjártunkkor még javában zajlottak az utolsó munkálatok, vízvezeték-szerelőket vártak a házhoz, hiszen a hétfői tanévkezdésre már folynia kell a csapokon az ivóvíznek. Az épület kívül-belül kellemes halványsárga alapszínt kapott, a falakat és a tetőszerkezetet felújították és megerősítették, korszerű, európai uniós normáknak megfelelő konyhát és ebédlőt alakítottak ki, és tágas világos lakószobákat. A folyosók ugyan még tele vannak matracokkal és mindenféle bútorzattal, de Kolumbán Andrea-Cristina nevelőnő, a Szent Anna Otthon vezetője már örömmel újságolta, hogy a nemrég vásárolt fagyasztóba sikerült már eltenni húsz kiló padlizsánt a téli hónapokra.
A már elkészült öt szobában húsz középiskolás korú fiatal– nyolc fiú és tizenkét lány – fog lakni,
az épület hátsó részében most épülő szárnyban pedig további húsz lakószobát fognak kialakítani. Mint az otthon vezetője magyarázta, ha teljesen elkészül a ház, összesen 70-80 fiatalnak nyújt majd otthont, hogy tanulmányaikat a városi középiskolákban folytathassák.
Az épület felújítását teljes mértékben a Szent Ferenc Alapítvány finanszírozta, az otthon vezetője egyébként azt sem titkolta, hogy egy amerikai magyar házaspár járult hozzá jelentős összegekkel a munkálatokhoz. A Hargita Népe azon kérdésére, miszerint hogyan fog tudni eleget tenni a korántsem könnyű feladatnak, tekintve, hogy főállásban a Pitypang Óvoda aligazgatói tisztségét is ellátja, az ifjú házvezető nemes egyszerűséggel Böjte atya szavait idézte: „Vágyakozó szeretettel kell átölelni feladatainkat, mert általuk születtünk, bontakoztunk ki.” Mint magyarázta, korántsem egyszerű feladatkörének ellátásában elsősorban édesanyja segítségére számít, de jegyese, László Pál, a gyergyószárhegyi ferences lovarda vezetője maximálisan támogatja, ha szükség lesz erre. Emellett természetesen, örömmel fogad minden segítő szándékú felajánlást, ami a rábízott gyerekek javát szolgálják.
Jánossy Alíz
Hargita Népe