Isten háza a gyermekotthonban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Rolunk_irak_sztannakapolna3.jpgKápolnát szenteltek csütörtök este a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthonban. Böjte Csaba itt élő gyermekeit szigetszentmiklósiak segítették ahhoz, hogy hajlékukban szent helyen adhassanak hálát a mindennapokért.

Hogyan jön létre egy kápolna? – tette fel a kérdést Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes annak a szigetszentmiklósi házaspárnak, akiknek támogatásával sikerült kialakítani a szent helyet a gyergyószentmiklósi gyermekotthonban. A szeretet mellett még jó néhány dolog elhangzott a válaszban, többek között az, hogy merjünk álmodni, s ezt mondjuk is ki.
„Érezzünk, gondolkodjunk, beszéljünk vágyainkról, mert ez a kápolna is azt bizonyítja, hogy egy futólag megemlített gondolat beteljesedhet” – fogalmazott Kurucz Miklósné. Elmesélte, hogy férjével korábban már többször juttattak el adományokat a Szent Anna-otthon lakói számára, s ilyenkor arra is figyeltek, hogy mik az itt élők valódi vágyai. Egy kápolna kialakításának lehetőségéről beszélt nekik egyik alkalommal László Orsolya házvezető, az álmot „felkarolták”, és hazatérve Szigetszentmiklósra, támogatók bevonásával beszerezték a kápolna kialakításához szükséges berendezést.
Oltárasztalt, ehhez padozatot, szószéket, szentségtartót, feszületet ajándékoztak, orgonát és székeket is hoztak. A berendezésben, a bútorzat felszerelésében a szigetszentmiklósi plébános, Hutóczky Béla atya segédkezett. „Érezzünk, merjünk és szeressünk!” – szólt mintegy végszóként a kápolnaszentelésre egybegyűltekhez Kuruczné.
Megtartó a lelki egység, a szeretet
A kápolnát Portik-Hegyi Kelemen főesperes plébános szentelte fel, arra biztatva az otthon lakóit, keressék Isten közelségét. „Jöjjetek ide valahányszor gondotok, bajotok, bánatotok van, mert vannak helyzetek, amikor senki más nem tud segíteni, csak a jó Isten” – szólt a gyerekekhez. Mint mondta, azoknak a közösségeknek a kapcsolata marad meg, ahol lelki egység és szeretet van, a Szent Anna-otthonban élők törekedjenek erre – biztatta az ott lakókat.
Hely, ahol hálát adhatnak a mindennapi csodákért
„Ez egy nagyon fontos állomás az otthonunk számára. Azzal, hogy lett kápolnánk, nem azt jelenti,  hogy ezentúl nem fogunk templomba járni. Ugyanúgy elmegyünk, mint eddig tettük, viszont nagyon fontos, hogy van egy olyan hely, ahol elcsendesedhetünk, elmélyülhetünk. Ezek mellett a kápolnának a közösségépítésben is nagy szerepet szánunk, hiszen egy nagy családban ennek igen nagy fontossága van. Itt szeretnénk majd lezárni a napot, megbeszélve az örömünket, bánatunkat, és hálát adunk a jó Istennek a mindennap megélt csodákért” – mondta László Orsolya, a Szent Anna-otthon vezetője, aki a hajlék negyvennyolc gyermeklakója nevében mondott köszönetet a támogatóknak.
Pethő Melánia
www.szekelyhon.ro