Fiatalok lelkigyakorlata-visszajelzések Kovásznáról

 Fiatalok lelkigyakorlata-visszajelzések Kovásznáról

 

Kedves Csaba testvér!

A kovásznai fiatalok nevében szeretném megköszönni azt a sok jó dolgot, amit Déván ajándékba kaptunk a lelkigyakorlat során. Köszönöm a tiszta szállást, a meleget, a vendégfogadós türelmét, kedvességét. A finom ételeket, a szépen terített asztalt, Juci néninek ismert anyai gondoskodását, a régikollégák öleléseit, meleg szavait. Régi gyerekeim minden szeretetét amivel körülvettek és elhalmoztak. Nagyszerű dolog volt újra egy asztalnál ebédelni velük, jól esett, hogy teát főztek, amikor megfáztam, saját kezűleg télire eltett kompóttal kínáltak. Jó volt az irodára is fölmenni, beszélgetni és problémákat megoldani. A templomba járó, régi dévai hívek sem felejtettek el, odajöttek hozzám és beszélgettünk a régi szép időkről.
Nem utolsó sorban köszönöm Csaba testvérnek, hogy lehetővé tette nekem is, gyerekeimmel együtt, hogy kicsit elmélyüljek, elgondolkozzak és életemet mérlegre tegyem.
Szeretném mindenkinek megköszönni,aki részt vállalt a lelkigyakorlat megszervezésében és lebonyolításában. Gyerekeink is leírták gondolataikat,  olvassák olyan szeretettel,  mint amilyennel írva voltak.
Fancsali István, 17 éves:
Amikor megérkeztem Dévára és beléptem a kapun, nagyon jó érzés töltött el, mert találkozhattam régi barátaimmal, régi nevelőmmel. A lelkigyakorlaton sokat tanultam és boldognak éreztem magam. Tetszett az, hogy a felnőttek megosztották velünk az életük során tapasztalt nehézségeket. Köszönöm, hogy ott lehettem!
Kádár Tamás, 18 éves:
Nagyon tetszettek Bernardin atya beszédei. Nálam a lelkigyakorlat csúcspontja a gyulafehérvári kórus éneklése és a várhoz való kirándulás volt. Nagyon jól teltek ezek a napok, köszönöm szépen!
Réthi Piroska, 18 éves:
Nagyon meghatott engem, ahogy prédikált Csaba testvér. A gyónásban valóban megtisztulva éreztem magam. Tetszettek az énekek is, jó szobatársaim voltak és a vár is tetszett. Nem gondoltam, hogy valamikor eljutok ide.  Hálásan köszönöm!
Dénes Boglárka, 14 éves:
Csodálatos dolog volt Déván részt venni a lelkigyakorlaton. Jó volt hallgatni Csaba testvért, ahogy szívhez szóló történeteket mesélt. Istent dicsőítő énekeket tanultunk, szépek voltak. Sok különleges emberrel ismerkedhettem meg, akik mind Csaba testvértől tanultak meg szépen nevelni gyerekeket. Köszönöm, hogy ott lehettem!
Bocirnea Edina, 14 éves:
Nekem ez a lelkigyakorlat sokat segített,úgy éreztem,hogy közelebb kerültem Istenhez.Megtanultam jobban viselkedni embertársaimmal, megtapasztaltam a szeretetet. Most már tudom, hogy nincs lehetetlen dolog, mindent el lehet érni, ha az ember nem adja fel álmait. Hinni kell abban, hogy Isten mindent meg ad, ami javunkra válik. Köszönöm, hogy ott lehettem, Déván!
Jonica Xénia, 14 éves:
A dévai lelki napok nagyon mélyen érintettek engem.Egy pillanatra sem bántam meg, hogy elmentem. Csaba testvér és Bernardin atya csodálatosan beszéltek Istenről. Szentgyónást is végeztem, ami nagyon jó volt. Nagyon szépen köszönöm, hogy négy napig részt vehettem a lelkigyakorlaton és feltöltődve jöhettem haza!
Bodor Zsuzsanna, 16 éves:
A dévai lelkigyakorlat nagyon jó volt, de az utolsó nap tetszett a legjobban, amikor Csiszér László elmesélte, hogy írta meg az első énekét.A legszebb az volt, amikor Csaba testvér mesélt és prédikált. Sok új gyerekkel ismerkedhettem meg és elvégeztem egy felejthetetlen gyónást. Köszönöm szépen!
Dávid Henrietta, 14 éves:
A dévai lelkigyakorlaton én végig ágyban feküdtem, mert megbetegedtem. Mégis jó volt, mert megtapasztalhattam az emberek jóságát, hisz elláttak gyógyszerrel, étellel és sok bátorító szóval. Mindenkinek köszönöm a szeretetet, amit kaptam!
Kolozsi Julianna, 20 éves:

Nekem nagyon tetszett ez a lelkigyakorlat. Aki odafigyelt, hallhatta, hogy Csaba testvér milyen őszintén megosztotta velünk gondolatait. Engem leginkább a nem adom fel és a szeretet témája ragadott meg a legjobban. A mélyből is ki lehet kecmeregni, ha az ember akar. Az a 16 éves fiú esete is meghatott, aki saját kezével házat épített feleségének és gyermekének. Magamról is elmondhatom, hogy ha nem adod föl, lehet valaki belőled. A szüleim nem neveltek föl engem, gyermekotthonba nevelkedtem. A Szent Ferenc Alapítványnál 10 éve vagyok, amikor ide kerültem, nem tudtam magyarul, most már megtanultam. Törekszem arra, hogy első-második tanuló legyek minden évben. A nyáron letettem a sofőr vizsgát is és időközben elhunyt szüleim helyett új szülőket is kaptam. Ők a régi nevelőim, akik mellém álltak és segítettek a tanulásban és mindenben. Most örökbe fogadtak és úgy élünk mint egy család. Ne adjátok soha föl, mert Isten mindig megsegít. Megerősödtem ezen a lelkigyakorlaton, köszönöm, hogy részt vehettem!

Jó volt találkozni testvéremmel és a régi barátokkal, köszönöm!

Hát úgy illene,hogy én is elmondjam legszebb élményemet a lelkigyakorlat kapcsán: a legszebb pillanat az volt számomra, amikor az egyik gyerek könnyes szemmel jött ki a gyóntató székből és azt mondta, hogy életében nem gyónt még ilyen jól.
Hálás szeretettel,
Noémi