Szent Ferenc iskolája című vetélkedő díjazottjai művei

Kedves Csaba testvér!

Ezzel a cikkel a lányaink a Szent Ferenc iskolája című vetélkedő egyik fordulóján elsők lettek, meg is jelent a Vasárnap című újságban.


"Értékek" az emberek és Isten előtt
A mai világban élő fiatalok számára azok a dolgok "értékesek", amelyekért nem kell megdolgozni. Mindenki fényképezős, internet hozzáférős telefonra vágyik. A szülőktől a legújabb számítógépet követelik, modern autókról, emeletes házról, utazásról álmodoznak. Az iskolában az a menő, aki a legmodernebb ruhákat veszi föl, akinek legtöbb a zsebpénze, aki a legtöbb "barátot" tudja maga köré gyűjteni. Nagy divat lett az időpocsékolás. Szabad időben a fiatalok bevásárlóközpontokba, buliba, szórakozó helyekre járnak. Nagy fejnek számít, aki kipróbálta a drogokat, aki iszik, cigizik. Az nem is ember, aki nem káromkodik nagyokat, aki nem verekszik, nem kínozza a gyengébbeket.
Ezek az "értékek" hasonlítanak a Szent Ferenc álmában megjelenő fegyverekhez. Bizonyos ideig biztosítják az elismerést, a dicsőséget. Isten azonban nem, ilyen értékeket bízott ránk. Ő azt szeretné, hogy Szent Ferenchez hasonlóan mi is felismerjük az igazi értékeket és igazi, maradandó dicsőséget szerezzünk az Ő szemében. A mai fiatal sok jót tehet, sok értéket, lelki kincset gyűjthet magának. Mindenkinek a környezetében élnek szegény emberek, a fölöslegünket át lehet adni nekik. Az idős szomszédokat meg lehet látogatni, segíteni lehet nekik. Sokszor az is nagy segítség, ha szóba állunk velük, meghallgatjuk panaszaikat. Az idős emberektől sok jót is lehet tanulni. Tisztelnünk kell a szüleinket, szófogadóak kell, hogy legyünk. Mindennap becsületesen el kell végeznünk a feladatainkat. Az iskolában a tanárokra figyelnünk kell, a kisebbeket meg kell védenünk a rossz gyerekek támadásaitól. Isten előtt jó pontnak számít, ha betartjuk a Tízparancsolatot, mert abban minden le van írva, amit egy igazi kereszténynek tennie kell.
Úgy gondoljuk, hogyha Ferenc, aki harcos katona volt, embert ölt, dorbézolt, de meg tudott javulni és szent lett, úgy mi is le tudunk mondani a hamis értékekről és keresni tudjuk a jót. Isten előtt nekünk is úgy kell majd megállnunk, hogy kezünkben nem fegyverek, hanem jótettek legyenek.

Szántó Annamária,V.oszt.,

Bocirnea Annamária,VI.oszt,

Bocirnea Edina,VIII.oszt.,

Dénes Boglárka,VIII.oszt.,

Kovászna