Kovásznai fiatalok riportja

A dévai Szent Ferenc Alapítvány és a váci Boldog Apor Vilmos Katolikus Főiskola szerződést kötött egy évvel ezelőtt, miszerint a váci főiskolától 3- 3 hónapra ide küldenek egy- egy hallgatót. A jelen pillanatban itt levő végzős hallgatóval készítettünk egy interjút.


MI A NEVE ÉS HÁNY ÉVES?
Szentimrei Balázs a nevem és 23 éves vagyok.
MIÉRT EZT AZ EGYETEMET VÁLASZTOTTA ÉS MI VONZOTTA BENNE?
Gimnázium után, két évig az úgynevezett IFJÚSÁG SEGÍTÉSBEN jártam, majd ezen iskola elvégzése után, tovább szerettem volna tanulni. Azért ezt az egyetemet választottam, mert már 16-17 éves koromban gyerekekkel szerettem volna foglalkozni és ez kapcsolatban volt az eddigi tanulmányaimhoz.
MIT CSINÁL SZÍVESEN SZABAD IDEJÉBEN?
Szeretek sportolni,főképp focizni, biciklizni, egyedül sétálni és barátokkal lenni.
MESÉLJEN EGY KICSIT A CSALÁDJÁRÓL!
A családban öten vagyunk, a szüleim, egy nővérem (aki 4 évvel idősebb) és egy bátyám (aki másfél évvel idősebb).
MILYEN TÍPUSÚ KÖNYVEKET SZERET OLVASNI? VAN KEDVENC ÍRÓJA,KÖLTŐJE?
Úgy vagyok az olvasással, hogy nekifogok egy könyvnek és nagyon nehezen olvasom ki. Különösebben nincs kedvenc írom, de van egy spanyol költő Federico Garcia Lorca, az ő verseit nagyon kedvelem, mert nagyon áthatnak.
MILYEN VOLT A HÚSVÉTOT TÁVOL TÖLTENI A CSALÁDJÁTÓL?
Nem volt elviselhetetlen.Magyarországon nem annyira rendkívüli és nagy ünnep a Húsvét, ott inkább egy finom húsvéti reggeliből és vacsorából áll. Amikor eljöttem Kovásznára tudtam, hogy a három hónapi itt létemben a Húsvét is beleesik- és vállaltam. Ha csak 200-300 km. lennék az otthonomtól akkor haza mentem volna.
KIS KORÁBAN IS GYEREKEKKEL SZERETETT VOLNA DOLGOZNI?
Kis koromban világhírű focista szerettem volna lenni. Úgy 17 éves koromban kezdtem el azon gondolkodni, hogy gyerekekkel foglalkozzak.
SZÜLEI TÁMOGATTÁK EBBEN A CÉLKITŰZÉSBEN?
Alapvetőleg először azt támogatták, hogy tovább tanuljak. Még otthon lakom velük, hisz minden fiatalnak nehéz az önállósodás.
MIT GONDOL A KOVÁSZNAI GYEREKEKRŐL?
Szeretem az itteni gyerekeket, jópofák, aranyosak, kedvesek.
VAN KÜLÖNBSÉG A MAGYARORSZÁGI ÉS AZ ITTENI GYEREKEK KÖZT?
Abszolút van. Sajnos megfigyelhető, hogy azért itt is egy- egy helyen nehezebb a sors, ami az iskolai teljesítményen is látszik. Nem egyenlőek az esélyek.
NEHÉZ VOLT BEILLESZKEDNIE IDE?
Közepesen nehéz. Mások az emberek- azért kell idő amíg az ember megszokja az új helyet. Egyébként mindenki nagyon kedves,egyszerűen gondolkodnak az emberek, az otthoniakhoz képest.
MIT GONDOL A MAI GYEREKEKRŐL, FIATALOKRÓL?
Nagyrészt áldozatok. Sajnos olyan világba nőnek fel, ahol több rossz hatás éri őket, mint amennyi jó, nincs meg a körülöttük lévő védőburok. Azt lehet észrevenni, hogy a világ felgyorsult, családok mennek tönkre és ennek a gyerek látja a kárát. A legtöbb mai gyerek, fiatal el van hanyagolva, a televízió neveli fel őket,és sok adáson keresztül arra a következtetésre jutnak,hogy ők felnőtt, tanár, nevelő nélkül is tudnak élni, boldogulni meg tudnak oldani maguktól is minden problémát.
KI A PÉLDAKÉPE ÉS MIÉRT? AJÁNLJA- E EZT A PÉLDAKÉPET MÁSOKNAK IS?
Soha nem volt példaképem és, ha volt is akkor nem a világtörténelemben szereplő személy volt az, hanem a környezetemből való emberek. Persze felnézek és tisztelem az egyetemi tanáraimat is, de van néhány olyan személy a környezetemből akire példaképként tekintek.
VANNAK KONKRÉT TERVEI AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEKRE NÉZVE?
Soha nem szoktam évekre előre tervezni.Szeretném sikeresen befejezni a főiskolát és miután ez meglesz, akkora meglesz a következő tervem.
Szeretettel,

Dénes Boglárka és Jonica Xénia,

Kovászna