Felszentelték Szovátán a Marianum Házat

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_IMG_1386.jpg„A gyermekek oktatását és nevelését felvállaló Marianum Ház olyan intézmény, amely a kisebbségben élő magyarság szellemi gyarapodása tekintetében hihetetlenül fontos” – fogalmazott hétfőn Szovátán Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azon az ünnepségen.


„Örömünkre szolgál, hogy a huszonegyedik században, amikor a népfőiskola hagyományát próbáljuk felújítani, visszahozni, akkor erre megvannak már a szükséges alapok és megvan a közösségi igény is, amely nélkül semmilyen álom nem valósítható meg. Ezért is köszönet jár mindazoknak, akik ennek a nagy tervnek a megvalósításában szerepet vállaltak” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke hétfőn a szovátai Marianum Házban, amelyet Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentelt föl.
Az ünnepségen jelen volt továbbá Lezsák Sándor, az magyar országgyűlés alelnöke, Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Péter Ferenc szovátai polgármester, az RMDSZ Maros megyei tanácselnökjelöltje.
Kelemen Hunor köszöntőjében arra is kitért: annak a népfőiskolának, amelynek hagyományát a Marianum Ház újjáéleszti, Erdélyben nagy hagyománya van. „A két világháború közötti időszak egyik legjelentősebb szellemi teljesítménye Erdélyben a népfőiskolához kapcsolódik. Az egyházak tevékenysége mellett a népfőiskolai mozgalom volt az a többleterő, amely nélkül egy kisebbségbe szakadt közösségnek, nemzetrésznek a jövője teljességgel kilátástalan lett volna” – szögezte le az RMDSZ elnöke, aki szerint a Marianum létrehozói intézményalapítói szándékukban nem egyik napról a másikra terveztek, hanem emberöltők távlatában szemlélték ezt a tevékenységet. „Azok a népek és nemzetek, amelyek fennmaradtak a világtörténelem során, időszemléletüket ehhez hasonlóan alakították, mindig a szakrális időt vették alapul és mindig ebben vetítették előre a nagy terveket. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség önkormányzati képviselete mindig partnere lesz az ilyen jelentős projekteknek, hiszen ezek a megmaradást, a hitet és az akaratot erősítik” – nyomatékosított Kelemen Hunor, és hozzátette: bízik abban, hogy az a sok gyermek, aki ebben az intézményben tanul majd, a közösségi értékeket is tovább viszi, így erősíti meg a jövőben a szovátai, a Nyárád-menti, a Maros-széki magyarságot.
Péter Ferenc, Szováta polgármestere, az RMDSZ Maros megyei tanácselnökjelöltje az ünnepségen az építkezés és a fiatal nemzedékek nevelésének felelősségéről beszélt. „Holnapunk elsősorban attól függ, hogy ma kellőképpen foglalkozunk-e a fiatalokkal. Neveljük-e őket oktató szavakkal, példamutatással és főként bizalommal” – fogalmazott Péter Ferenc, aki megköszönte a misszió nővéreinek munkáját, amely tizenkét éves múltra tekint vissza Szovátán. „Ez a ház közösségi összefogásból jött létre és öröm számunkra, hogy éppen itt, Szovátán valósulhatott meg” – tette hozzá a polgármester, megyei tanácselnökjelölt.
Böjte Csaba atya köszöntőjében a Marianum Házban tevékenykedő Kodály Zoltán Gyermekkórus oktatása kapcsán arról beszélt, hogy döntő fontosságú a jó pedagógus a gyermek fejlődésében és ez a szovátai iskolanővérek munkájában látható. „Adja az Isten, hogy még sok ilyen nagyszerű pedagógusa legyen Erdélynek és a Kárpát-medencének, aki a semmiből is álmodni tud. Én hiszem, hogy ez a ház és ez a kórus énekből és imából épült fel ” – fogalmazott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.
A Marianum Ház felszentelését követően az RMDSZ elnökének és magyar kormány illetékeseinek jelenlétében avatták fel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szovátai Szent József Gyermekotthonának sportpályáját. Ennek előzményeként tavaly márciusban Kelemen Hunor meghívására erdélyi látogatáson vett részt Seszták Miklós, a magyar kormány nemzeti fejlesztési minisztere, aki Szovátán jelentette be: kormánya 10 millió forinttal támogatja a gyermekotthon sportpályájának megépítését.
www.maszol.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Az ember nem egy márványtömb, hanem hús-vér lény, aki a tapasztalatok által tanul, változik, formálódik. Bíznunk kell Isten kegyelmében, amely képes átalakítani bennünket. Bűneink rendszeres meggyónása segítséget jelent lelkiismeretünk alakításában, a rossz hajlamaink elleni küzdelemben, lehetővé teszi, hogy Krisztus gyógyítson és szeretetében megerősítsen bennünket. Isten irgalmasságának ajándékát megtapasztaljuk, és ez arra ösztökél, hogy mi magunk is irgalmas szívűek legyünk, mint Ő.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. február 18. kedd, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Nem lehetséges, hogy valójában nincs is gonosz lélek?

Nem lehetséges, hogy valójában nincs is gonosz lélek, csak a rosszra hajló természetünk rángat bele a bűnbe?
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube