Nincs annál jobb, mint amit az ember megtesz!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_91068EdwinRutsche.jpgHálásan köszönjük Edi Rütsche és csapatának a nagyon szépen felújított fürdőszobákat. A Jóisten áldását kívánjuk életükre, családjukra. 

Szeretettel, 

Menyhárték

 

 

A Svájcban élő Edwin Rütsche 21 éve jár Romániába, jelentős felújítási munkálatokat végezve gyermekotthonokban, kórházakban, iskolákban, szociális központokban. 2006-ban Lippán, 2008-ban Temesváron, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum épületének felújításán dolgozott.  A több tízezer svájci frankra rugó fürdőszoba-felújításokat önzetlen támogatásként végzi, baráti köréből mellészegődött önkéntesekkel. A dévai Szent Ferenc Alapítvány házainál 2012-ben fordult meg először, azóta kétévente jár vissza dolgozni. Idén a szászvárosi Szent Erzsébet Gyermekotthon fürdőszobáinak felújítása alkalmával beszélgettünk.
– 1997-ben jöttünk először Romániába, az első projektet Torda mellett valósítottuk meg. És azóta is minden második évben eljövünk Romániába, ahol fürdőszoba- és fűtésberendezéseket újítunk fel iskolákban, gyermekotthonokban, kórházakban különböző ifjúsági és gyermekvédelmi intézményekben.
A dévai Szent Ferenc Alapítványnál sem ez az első munkálatuk...
– 2012-ben voltunk először Déván a dévai Szent Ferenc Alapítványnál és akkor 10 fürdőszobát újítottunk fel a gyermekotthonként szolgáló tömbházban, majd két év múltán, 2014-ben az alapítvány dévai központjának másik tömbházában is renováltuk az összes fürdőszobát. 2016-ban a vendégház fürdőit újítottuk fel. Mindenhol lecseréltük a mosdókagylókat, wécéket, zuhanyokat.
Hogyan indult ez a jótékonysági projekt?
– A dolog Svájcban kezdődött, ahol egy ipari iskolában tanítottam és szabadidőben kezdtünk el önkénteskedni a fiatalokkal. Már akkor gondolkodtunk azon, hogy jó lenne ezt a tevékenységet Svájc határain túl is kiterjeszteni, de a romániai útjaink tulajdonképpen egy véletlen történet nyomán indultak el.
És mi volt a véletlen?
– Először egy diákom dolgozott itt Romániában egy svájci támogatással működő segélyszervezetnél, amely utcagyermekekkel foglalkozott, és számukra épült egy otthon. A tanítványom a segítségemet kérte a munkálat során, hogy készítsek el dolgokat az otthon számára és a projekt megvalósulása nyomán eljöttem megnézni. Így vezetett az utam Romániába. 
Szászvárosban mit sikerült megvalósítani?
– Itt Szászvárosban több fürdőszobát újítottunk fel. Amelyek már nagyon rossz állapotban voltak, teljesen lecseréltük a berendezését, a többibe új szellőztetőrendszert építettünk be, több ajtót kicseréltünk. Arra törekedtünk, hogy itt is teljesen rendben legyenek a fürdőszobák. A vendégházban is felújítottuk a fürdőt. 
Miből tudják mindezt fedezni?
– Svájcban több támogatónk is van. A munkálatokkal járó kiadások jelentős részét a baráti, ismeretségi körhöz tartozó magánvállalkozók fedezik. Emellett cégek is támogatnak, akik kedvezményes áron bocsátják rendelkezésünkre a felszerelendő termékeket. És alapítványok, katolikus közösségek is nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt a munkát elvégezhessük.
És mibe kerül egy ilyen nyári munkálat?
– Van egy költségvetésünk, ami magába foglalja a felhasznált anyagokat, eszközöket, ezek elszállítását, a csapat ittlétét, szállást, étkezést, utazást. Mindez körülbelül 70-80 ezer svájci frankba kerül.
Alkalmunk volt most együtt végigjárni a felújítás alatt járó helyiségeket. Mindenhol több szorgos kéz dolgozik. Kikből áll össze a csapat?
– Most 24 emberrel érkeztünk ide, köztük tanárok, villanyszerelők, kőművesek, fűtéstechnikával foglalkozó szakemberek. Vannak köztük fiatalok is, idősebbek is. A fiatalok éves szabadságukból két hetet erre áldoznak. Többen többedszer vannak már itt, ők sokszor további barátaikat hozzák magukkal. Én is mesélni szoktam a baráti körömben ezekről a munkálatokról és van, akinek megtetszik az ötlet, és eljön velem dolgozni. Mondom, sok a visszatérő munkatárs. 
Mikor a felújítások folynak, még vakáció van. Ilyenkor nagyon kevés gyermek tartózkodik a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban. Volt alkalmuk velük találkozni? Hogyan reagálnak a megszépülő fürdőkre?
– Nemcsak a munkálatok alkalmával jövünk ide, hanem már az előkészület idején is el szoktunk látogatni, és olyankor találkozom a gyermekekkel, nevelőkkel, akik természetesen örülnek a felújított fürdőknek. Nekünk az a célunk, hogy olyan munkát végezzünk, amely nyomán ezek a fürdőszobák sok-sok évig folyamatosan használhatók legyenek.
Mi motiválja Önöket, hogy kétévente eljöjjenek Romániába? Munkatársaitól tudom, hogy az itt töltött két hét és a jelentős költség mellett otthon további 2000 órájába telik e munkálatok megszervezése. Miért áldoznak erre?
– Úgy gondolom, hogy Svájcban nagyon jól élünk, mégis nagyon sok ember elégedetlen. Szeretném megmutatni a fiataloknak, hogy Svájcon kívül milyen nehézségekkel szembesülnek az emberek. Szeretném kiszélesíteni a horizontjukat, hogy ráébredjenek, hogy elégedettnek kell lenniük a saját életükkel, életkörülményeikkel.
A munkálatokról minden alkalommal részletes beszámoló készül, amelyet mottóval is ellát. Mi az Ön mottója?
– Nincs sajátos mottóm. Ez a beszámoló minden alkalommal elkészül szöveggel és fotókkal, hogy képet adjon arról, mit csináltunk itt Romániában, és hogy ezáltal is köszönetet mondjunk a támogatóinknak. Speciális mottóm nincs. De ha már kérdezte, elmondok egy Erich Kästner-gondolatot, ami mindig a szívemben cseng: nincs annál jobb, mint amit az ember megtesz!
Gáspár-Barra Réka
www.nyugatijelen.com

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Maga Krisztus is térdre borult és sírva imádkozott virágvasárnapján Jeruzsálem falai előtt. Neki sem voltak olyan bombabiztos eszközei, hogy mindenki bekap egy pirulát, és másnaptól térden állva pergeti a rózsafüzért reggeltől estig, hiszen így már nem emberek lennénk, hanem zombik – és Isten ezt nem akarja.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. január 22. szerda, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten nagy szeretettel megformálta... 2/3


Azonban az ember nem Neki, hanem a kísértőnek, a gonosz léleknek hitt, akit a kígyó jelképez, aki agyafúrt módon elültette a kételkedést az ember szívében, aki nem bízott többé Isten jóságában, szeretetében, ezért nem engedelmeskedett, a lét törvényeit nem tartotta tiszteletben. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube