Csaba atya a tribünön

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_20160727_184156_resized_wm.jpgIsten fizesse a testvéri szeretetet, a nagylelkű vendéglátást, 

Csaba t. 

 

Árvaházak foci-válogatottjainak vetélkedőjére készülve érmelléki körútja során Érmihályfalván tartotta első edzőmeccsét a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Poverelló focicsapata.
Szerdán délután olyanok is az érmihályfalvi Praszler Gyula focistadion felé vették útjukat, akiket egyébként nem vonz a labdarúgás. Igen ám, de Böjte Csabának, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjének érkezésé volt várható, mivel az alapítvány focicsapata, a Poverelló (= Isten szegénykéje, Szent Ferenc nyomán) egy nemzetközi megmérettetésre készül, erre az Érmelléken (is) készülnek fel. Némi késéssel kezdődött esemény, időközben a Role együttes szórakoztatta a lelátó nyújtotta árnyékban egybegyűlteket , akiket aztán András Ildikó tanárnő, az alapítványhoz tartozó helyi napközi vezetője köszöntött. 
Előbb Nyakó József polgármesternek adta át a szót, aki örömét fejezte ki, hogy a város a "focikörút" egyik állomása lehet. Mint fogalmazott, Csaba atya egy olyan "csodatevő", aki minden felekezethez tartozók elismerését kiérdemelte, s aki a lélek nemesítése mellett a testét is célul tűzte, példa rá a focicsapatuk. "Csak oda megyünk, ahol csapatban lehet együtt dolgozni", mondta beszéde elején Böjte Csaba, hozzátéve: évente rendezik meg az árvaházak focitornáját, melyen részt vesznek. Tavaly 24 ország között volt jelen a 84 intézetüket képviselő válogatottjuk, mely a 6. helyen végzett, ám idén az dobogó legfelső foka a cél.
Nem csalódtak azok, aki nem elsősorban a foci miatt érkeztek a pályához, hiszen a meccs kezdete előtt Böjte Csaba... - nem is tudom mi a legjobb szó erre, hiszen az anekdotákkal, viccekkel tűzdelt beszéde nem nevezhető klasszikus áhítatnak, inkább egy jókedvű beszélgetésnek, melyből áradt a nyitottság, az életszeretet. A szombaton Székelyhídon megrendezendő Márton Áron Kupa focitorna nevét magyarázandó felidézte Szent Márton, illetve "a mi Márton Áronunk" alakját, akik "a mi bajnokaink". "Szeretettel, hittel és miért ne, vidámsággal, viccel is küzdhetünk a jogainkért, sőt, akár focizással is, de bárhogyan is legyen, mindig legyen bennünk a másokra való odafigyelés", fejtette ki Böjte Csaba.
Még néhány dalt előadott a Role, majd kezdődött a focimeccs, a Poverelló és a helyi Unirea ifisei 6+1 fős csapatokkal játszottak 2X15 perces kispályás találkozót, melyet 3-2-es félidő után 4-3-ra nyertek a hazaiak. "Ezek a lányok táncolni kezdtek, valami zumbát vagy mifélét, aztán kérték, hogy ahogyan a verselőket meg énekeseket bemutatjuk a templomokban, ők is szerepelhessenek. Hát, a templomokba mégsem vihetem őket, hát a focimeccseknél, a szünetekben szerepelhetnek". Ezekkel a szavakkal mutatta be Böjte Csaba a Zsil-völgyéből érkezett pom-pom csapatot, melynek azonban a 6 lány mellett két fiú tagja is volt és több koreográfiát is előadtak. A meccs vége után aztán a házigazdák vendégeiket a focicsapatokkal egyetemben a Gödör rendezvényházba várták vacsorára.
A focitúra pénteken Bihardiószegen folytatódik egy érmihályfalvihoz hasonló meccsel, majd szombaton, ahogyan már szó esett róla, Székelyhídon tartják meg a Márton Áron Kupáért kiírt tornát.
(erdon.ro / Rencz Csaba)