Információs etikát sürget a pápa  Bemutatták a tömegtájékoztatási világnapra írt üzenetet

ImageA 42. tömegtájékoztatási világnap alkalmából kiadott üzenetében XVI. Benedek felhívja a média minden munkatársát arra, hogy ne legyen a manipuláció eszköze. Emellett kiemeli azt is, hogy a telekommunikáció területén tapasztalható fejlődés ambivalens, az új eszközök, mint az internet és a mobiltelefon széleskörű alkalmazása megváltoztatja magának a tömegkommunikációnak az arculatát is.

 

 

 

 

A pápai üzenetet a Szentszék Sajtótermében mutatták be január 24-én. A pápa arra figyelmeztet, hogy szükség van egyfajta információs etikára, elkerülendő, hogy a média „a gazdasági anyagelvűség és az etikai relativizmus szócsöve legyen, melyek korunk mételyei", illetve hogy a tömegtájékoztatási eszközök a válogatás nélküli megjelenítés eszközévé váljanak, vagy olyanok hatalmába kerüljenek, akik gazdasági és politikai érdekek manipulatív eszközeként élnek vissza vele.

XVI. Benedek úgy látja, hogy a XXI. századra válaszút elé érkezett a média: vagy főszerepre törekszik, vagy szolgálatra. Ezért „elengedhetetlen, hogy a tömegtájékoztatási eszközök féltékenyen óvják az embert, és messzemenőkig tartsák tiszteletben a méltóságát." Ezért van szükség arra, hogy a bioetika megteremtésének analógiájára létrehozzuk az infoetikát is.

Magyar Kurír