"A valódi ökumenizmus mindig az imában gyökerezik"

ImageA Szentatya a hagyománynak megfelelően január 25-én, Szent Pál megtérésének ünnepén vesperással zárta le a keresztények egységéért végzett ökumenikus imahetet a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában.

 

A szertartáson jelen volt Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsának elnöke, valamint Samuel Kobia az Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

A Szentatya homíliájában a népek apostolára emlékeztetett, akit Isten azért választott ki, hogy tanúságot tegyen róla minden ember számára. Tarzuszi Szent Pál megtérésekor teljesen átalakult, és az evangélium odaadó apostolává vált – mondta a pápa. Szent Pál tudatában volt, hogy megtérése csak az Isteni kegyelme által történhetett meg. A keresztények egységéért végzett imahét végén még inkább tudatára kell ébredünk annak, hogy az egység megteremtéséhez szükség van minden erőfeszítésünkre, ugyanakkor az meghaladja emberi képességeinket. Az Istennel és testvéreinkkel való egység olyan ajándék, amely felülről érkezik, amely az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretetközösségéből származik. Nem áll hatalmunkban eldönteni, hogy az egység mikor és hogyan valósul meg teljesen: ezt csak Isten teremtheti meg. Szent Pálhoz hasonlóan mi is helyezzük Isten kegyelmébe reményünket és bizalmunkat – mondta a pápa.
Időszerű továbbá az egységhét idei mottója: „Szüntelenül imádkozzatok!". Mivé is válna az ökumenikus mozgalom ima nélkül? Nincs valódi ökumenizmus, amely ne az imában gyökerezne. A megtérés, a kereszt és az ima az a három elem – idézte II. János Pál szavait –, amelyre az egység keresése épül.
A Szentatya felidézte XIII. Leó pápa alakját, aki már 1895-ben javasolta a keresztények egységéért végzett novéna bevezetését, illetve utalt Paul Wattson atyára, aki 100 évvel ezelőtt kezdeményezte az imanyolcadot. Ezt folytatta az 1953-ban elhunyt lyoni Paul Couturier apát. A Szentatya hálát adott a széles körben elterjedt imamozgalomért, amely immár 100 éve kíséri és támogatja a krisztushívőket az egység keresésében.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír