Az Olasz Püspöki Konferencia üzenete az élet napjára

ImageFebruár 3-án lesz Olaszországban az élet napja. Az idén 30. alkalommal tartott ünnep alkalmából az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) a meg nem született gyermekekért, az idősekért és a súlyos betegségben szenvedőkért emel szót üzenetében, amelyet „Az életet szolgálni" címmel tett közzé.

 

A CEI (Olasz Püspöki Konferencia) Állandó Tanácsa A Vatikáni Rádió által ismertetett dokumentumban az olasz püspökök megerősítik, hogy az anyaság és apaság eszméje gazdagságot jelent, s nem olyan jogot, amelyet mindenféle súlyos erkölcsi manipulációk árán is gyakorolhatunk. A püspökök szerint az élet szolgálata azt jelenti, hogy figyelembe vesszük: nem azért hozunk gyermekeket a világra, hogy szüleik vágyait teljesítsék be, hanem hogy bátorításunkkal önállóak legyenek, szabadságra és felelősségre neveljük őket.

A gyermek nem a szülők tulajdona – figyelmeztetnek az olasz püspökök, majd így folytatják üzenetüket: „Ezt meggyőződéssel valljuk, noha tudjuk, milyen fájdalmas felismerés egy pár számára, ha kiderül, nem teljesülhet a gyermek utáni vágyuk." Emlékeztetnek arra, hogy léteznek a szülői szerepnek más formái, mint amilyen például az örökbefogadás és a nevelőszülőség. Ezek által a szeretet termékeny lehet az adásban és a többiek szolgálatában.
Az élet szolgálata azt is jelenti, hogy akkor is védjük azt, ha kényelmetlen és fájdalmas. „Vonatkozik ez arra is, aki súlyosan beteg; arra is, aki idős, vagy lassacskán elveszíti szellemi és fizikai képességeit". A püspökök szerint „megdöbbentő, hogy mennyi energiát és vitát fecsérelnek arra, hogy véget lehessen vetni a fájdalmaktól gyötört életnek, és jóval kevesebbet beszélnek és tesznek a palliatív (vagyis a pusztán létfenntartó kezelést jelentő) terápiáért, amely tiszteletben tartja az emberi élet méltóságát.
Végül a püspökök köszönetet mondanak mindazoknak, akik szabad akaratukból választják az emberi lét szolgálatát, annak fogantatásától a végéig: az önkénteseknek, akik mindent megtesznek azért, hogy eltérítsék szándékuktól az abortuszra készülő nőket, a családoknak, amelyek vállalják  idős hozzátartozóik otthoni gondozását és a szülőknek, akik képesek az önzetlen szeretetre."
Magyar Kurír