Porres Szent Márton

ImageNovember 3-a Porres Szent Márton szerzetesre (1569–1639), az orvosi és ápolói szervezetek védőszentjére emlékezik a katolikus egyház.Martinico de Porres 1579. december 9-én született Peruban, Limában. Édesanyja néger, édesapja spanyol nemesember volt. Az őket egyedül nevelő édesanyja gondos keresztény nevelésben részesítette két mulatt gyermekét. Márton gyógyszerészetet, borbélymesterséget és seborvosi ismereteket tanult.
Elismert, jóhírű gyógyító volt; a betegek szívesen keresték föl a segítőkész orvost. Mikoron a hírnév zavaróvá vált számára, felvételét kérte a domonkos rendbe. Bőrszíne miatt azonban nem lehet sem pap, sem sem teljes jogú segítő testvér. Kérelme után kilenc évvel, 1603. június 2-án vették fel véglegesen harmadrendi laikus testvérnek. Ettől kezdve betegápolóként szolgált a kolostorban, szeretettel és tapintattal ápolva a rászorulókat. Reggelenként az első szentmisén vett részt, napközben szolgált, az éjszakák jelentős részét pedig imádságban és virrasztásban töltötte. Általános csodálatot váltott ki odaadása, amellyel szolgálatait végezte.
ImageMélységesen tisztelte az Oltáriszentséget. Számtalan csodát tulajdonítottak Porres Mártonnak, ám a legnagyobb csoda alázatossága volt. Szüntelen imádságban és határtalan szeretetben élt. Vezeklései, szigorú életvitele, a szünet nélküli munka, a napi két-három órányi alvás fölemésztette energiáit. 1639 őszén tífuszban megbetegedett; november 3-án halt meg a Hiszekegy imádkozása közben, amikor az „és emberré lett” szavakhoz ért.
1837-ben XVI. Gergely pápa boldoggá, XXIII. János pápa 1962. május 6-án szentté avatta. Az egészségügyi dolgozók védőszentjeként tisztelik.
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Az eszmék piacán a szövetségesek kínálatában nem látok Jézus Krisztusnál nagyobbat, erősebbet, bölcsebbet, jobbat, akinek a zászlaja alatt én el mernék indulni. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 24. kedd, Emma napja van. Holnap Katalin napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jó és rossz fiúk

Szent Pál az efezusiakhoz írt levelében így fogalmaz: „Szeretetből eleve arra rendelt bennünket, hogy Jézus Krisztus által – akarata és tetszése szerint – fogadott gyermekeivé legyünk; hogy magasztaljuk felséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket.” [Ef 1,4-6]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube