Óriási sikerrel zárult Mága Zoltán karitatív erdélyi koncertkörútja

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_55604826_2410659225625177_3459359877892145152_o.jpgA Liszt Ferenc-díjas hegedűművész karitataív missziójának hét helyszínén mintegy 10 millió forintot gyűjtve nyújtottak segítséget árva és félárva, gyógyulásra váró, daganatos betegséggel küzdő gyermekeknek, hátrányos helyzetű gyermeket nevelő intézményeknek.

Hálás szeretettel köszönjük Mága Zoltán nagylelkű jóságát, 

Csaba t. 
Kép: Déván kedves lányunk Emese egy csokor virággal köszöni meg a művész úr jóságát.
A 100 Templom jótékonysági koncertkörút során mintegy 10 millió forint gyűlt össze a rászorulók részére.
Közel tízezer ember vett részt Mága Zoltán második alkalommal útjára indított, erdélyi magyar városokat érintő 100 templomi jótékonysági koncertkörútjának előadásain.
A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész karitataív missziójának hét helyszínén mintegy 10 millió forintot gyűjtve nyújtottak segítséget árva és félárva, gyógyulásra váró, daganatos betegséggel küzdő gyermekeknek, hátrányos helyzetű gyermeket nevelő intézményeknek.
A művészt minden templomban telt házzal fogadták.
Mága Zoltán a második alkalommal útjára indított templomi koncertsorozatának részeként másodszor járt Románia magyarlakta városaiban és Erdélyben, hogy a karitatív missziója részeként segítséget vigyen és összefogásra ösztönözze az embereket. A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűművész éppen egy évvel ezelőtt, a székelység művelődési, oktatási és szellemi központjának számító Marosvásárhelyről indította útjára 2018. március 19-én templomi jótékonysági sorozatát, azzal a céllal, hogy a teljes Kárpát-medencét bejárva, Erdély, Felvidék, a Vajdaság és Magyarország katolikus, református és evangélikus templomaiban, zsinagógáiban tartandó összesen 100 koncertjével a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek, rászoruló embertársainknak, és közösségeknek segítséget nyújthasson. Mága Zoltán Erdélyi turnésorozatát pedig pénteken szintén Marosvásárhelyen zárta.
Déván a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában nevelkedő szegény sorsú és árva gyermekeknek nyújtottak támogatást.
Marosvásárhelyen Mága Zoltán a koncert teljes bevételét ezúttal is árva, beteg -és rászoruló gyermekeknek ajánlotta fel és koncertje alkalmával ismét megemlékezett a három évtizeddel ezelőtti „fekete március” néven emlékezetes napról is, amely mint fogalmazott, „megmutatta, hogy vallási és etnikai hovatartozás nélkül, egy emberként tudtunk kiállni a szabadságért, az igazságért, a jövőért”.
A Prima Primissima-díjas hegedűvirtuóz azt mondta, mindig örömmel, büszkeséggel utazik Erdélyországba, a bátrak hazájába, oda, ahol büszkeség és életcél magyarnak lenni, magyarnak maradni.
„Székelyföld, Erdély magyarsága az országhatárok ellenére hűen őrzi a magyar hagyományokat, a nyelvet, a népzenét, a kultúrát, amit nekünk, anyaországiaknak is tisztelettel kell tennünk.”
Mindenütt telt ház várta a hegedűművészt
Szatmárnémetiben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is jelen volt, aki ünnepi köszöntőjében emlékeztetett a múlt év augusztus 21-én Budapesten, a Szent-István bazilika előtti téren tartott díszelőadásra, amelyen mintegy nyolcezer ember vett részt és szintén a határon túli magyarság megsegítését szolgálta.
A hegedűművész az elmúlt években már többször adott koncertet Nagyvárad templomaiban és mint fogalmazott: „nagyon jó érzés idehaza és határainkon túl is magyarnak lenni, érezni az átható szeretetet és tiszteletet”. A múlt év márciusában tartott erdélyi koncertkörútjának kilenc helyszínén közel 15 millió forintot gyűjtve nyújtottak segítséget, a hangversenyeken pedig mintegy 20 ezer ember vett részt.
A szatmárnémeti koncerten a közönségben ott volt Kelemen Hunor (j4), az RMDSZ elnöke is
Mága Zoltán hegedűművész erdélyi koncertkörútján a Budapesti Primarius Kamara Szimfonikus Zenekarának koncertmestere Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész, a Magyar Kamarazenekar vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hegedű tanszakának tanszékvezetője volt.
A hegedűművész április első heteiben az Egyesült Államokban, Los Angelesben, a New York-i Carnegie Hallban, Washingtonban és Torontóban tartandó koncertjei után a Vajdaságban folytatja 100 templomi koncertsorozatát, majd Magyarország több mint félszáz településén szólaltatja meg hegedűjét, hogy összefogásra buzdítsa az embereket és a jövő nemzedékét támogathassa.
A teljes, 100 állomásos ökumenikus jótékonysági misszió fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere látja el, védnökei pedig Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.
www.baon.hu