Antiochiai Szent Ignác

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_392926363_718019630359830_3904820613976515957_n.jpgPéter apostol második utódja Antiochiai látásban. Szent János tanítványa, és a hit mártírja.

A mártírológiában olvastuk: „Rómában a szent püspök és Ignatius mártír. Péter apostol második utódja volt az Antiochiai látásban. Trrajan üldöztetésében a vadállatokra ítélték, és láncra verve küldték Rómába. Ott a császár parancsára a legkegyetlenebb kínzásoknak vetették alá a szenátus jelenlétében, majd az oroszlánok elé vetették.
A foguknál fogva darabokra tépték, Krisztus áldozatává vált. „ Egy szent ember, akit a keresztény hívők mélyen szerettek, Szent Ignác mindig különleges gondosságának tartotta, hogy megvédje az „ortodoxiát” (helyes tanítást) és az „ortopraxiát” (helyes gyakorlat) a korai keresztények körében.
A keresztények által szeretett Szent Ignatius állandó instrukció és bátorítás forrása volt nyája számára az Egyház korai életében. Szent Ignatius abban a hitben, hogy a földi egyháznak hasonlítania kell a mennyei Jeruzsálemhez, amelyet Szent János írt, Antiókhiában, templomában alapította meg az első kórust, miután az ilyen módon éneklő égi kórusok látomását követően.
Böjtölése és imája, gyülekezete biztonságáért és üdvösségéért legendás, bár semmi mást nem kívánt, mint Krisztussal szenvedni, és tökéletes tanítványnak bizonyítani magát.
Antiochia fontos város volt azon a napon, és a római császárok is gyakran meglátogatták. 107-ben Trajan császár Antiókhiába látogatott, és arra kényszerítette az ott élő keresztényeket, hogy válasszanak a hitetlenség (Krisztus lemondása) és a halál Szent Ignatius, aki már negyven éve püspökként kormányozta azt a templomot, folytatta a hitehagyás ellen, és nem menekült el.
Letartóztatták és a császár elé vitték, aki halálra ítélte, és elrendelte, hogy Rómában vadállatok tépjék darabokra.
Antiochiából a római kegyetlenség központjába, az amfiteátrumba vezették. Szent Ignácot láncra verve vonult Rómába, Kis-Ázsián és Görögországon keresztül, minden lépéssel bátorítva a hívőket. Utolsó útja a kereszt misztikus útja volt számára, és az útközben írt hét betű a Kereszt hét állomására hasonlít.
Szmirnában Szent Ignatius leveleket írt az efezusi, magnéziás, tralles és római templomoknak. Később Tróászban írt a philadelphiai és szmyrnai templomoknak, valamint Szent Polycarpnak, barátnak és keresztény testvérnek. Ezek a levelek továbbra is irányt, bátorítást és példát adnak a tökéletes engedelmességre és hitre.
Szent Ignatius használta először a „katolikus” kifejezést az egész egyház jellemzésére. A vadállatok semmit sem hagytak a testéből, kivéve néhány csontot, amelyeket Antiochiában tisztelettudóan őriztek, egészen 637-ben a római Szent Klement templomba való eltávolításukig. A mártír halála után több keresztény látta őt látomásban, Krisztushoz imádkozva, és közbenjárva értük.
Antiochiai Szent Ignác, imádkozz értünk.
Ünnepnap: október 17.