Hogy kell kinyitni?

Biztos vagyok abban, hogy a szépség a legegyszerűbb dolgokban rejlik, a részletekben. Nehéz meglátni, talán azért mert a legtöbb ember nem a megfelelő módon nézi a dolgokat. Sok ember vak, és ami a legrosszabb, nem is tud róla. Akik pedig látnak, azok e rohanó világban képtelenek egy pillanatra megállni és élvezni, amijük van.

Állj meg egy percre, hagyd abba, amit éppen csinálsz és nyisd ki a szemed! Egy kert gyönyörű, ugye? Hányszor fogtad kezedbe virágjait? Hányszor csodálkoztál rá szirmainak tökéletes szimetriájára? Színeire? Sosem kápráztatott el a hópihék ezernyi formája? Lélegezz, mert ez a látszólag oly egyszerű dolog az, ami életben tart.
2011. január 24-én másodszor jártam Székelyhídon. Utazás térben és időben. Másodszor találkoztam a gyermeki tekintetekkel és a nyomorúsággal. Csodálatos módon, akarva akaratlanul, arra késztettek, hogy megálljak és arra figyeljek, ami valójában fontos. Egyetlen mondat elég ahhoz, hogy rádöbbenj arra, eddig vak voltál. Igen, ezt éreztem, amikor az egyik kislány megkért, segítsünk kinyitni a pudingos dobozt: “hogy kell kinyitni?”-kérdezte. Megdöbbentett az ártatlan kérdés súlya: ez a gyerek még sosem nyitott ki pudingos dobozt, sosem evett csokipudingot és talán sosem örülhet majd azoknak a számunkra hétköznapi dolgoknak, amit más gyerekek oly sokszor semmibe néznek!
Hazafelé úton, a nagyváradi séta után, újra eszembe jutottak a kislány szavai: “hogy kell kinyitni?” A válasz, azt hiszem, egyszerre könnyű és nehéz, mint ahogy megindítani egy ember szívét. Nem nagy dolgokról van szó, egyszerűen csak őszintékről. Egy ölelés, egy szó, egy érintés, egy rezzenés, egy tekintet, egy simogatás ... csekélységek, s mégis oly sokat jelentenek az életben!
Arra kérem a Jóistent, hogy lássak, hogy meglássam az apró részleteket, melyek megindítják az emberi szívet.
A szobám ablakában állok. Az éltető nap fénye beragyogja a mindenséget. Boldog vagyok.
Álvaro Barrera Pulido
(a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára)
Az eredeti szöveg spanyolul olvasható: www.kisszsofia.peruglobalnet.com
Fordította: Kiss Zsófia