A gyermek átveszi szülei hozzáállását

ImageAz agresszív viselkedés kialakulását az iskolai kudarcok és a család anyagi helyzete is jelentősen befolyásolja. Erről tanácskoztak Nagyszalontán magyarországi és romániai pedagógusok.

- A büntetés elmaradása mindig jutalom értékű, tehát ez megerősítő hatással van – hangzott el a megbeszélésen.
- Mi felnőttek is mindent rögtön szeretnénk elérni, és a gyermek ugyanígy reagál. A szülőtől átvett minták alapján ő is mindent szeretne – vélekedett Orosz László, az Orosházi Általános Iskola igazgatóhelyettese.
A résztvevők megállapították: az agresszió már kisgyermekeknél is megmutatkozik, de a legnagyobb gondot serdülő korban okozza.
- Olyasmi előfordult, hogy az egyik gyerek nem engedte ki a másikat, tehát a nagyobb megpróbálta terrorizálni a kisebbet, bár még nem elhatalmasodva – jegyezte meg Tolnai Melinda, a nagyszalontai Arany János Főgimnázium igazgatója.
Miközben a pedagógusok azt állítják, saját példamutatásukkal megfékezhető lenne az agresszió, a világ az elmúlt 15 évben tanácstalanul nézte a diákok ámokfutásait.
Európa legnagyobb iskolai leszámolása 2002-ben volt a németországi Erfurtban. Egy 19 éves diák 13 tanárt, 2 diákot és egy rendőrt lőtt le. 2007-ben Finnország következett, két lövöldözésben 17-en haltak meg. Magyarország tavaly szembesült az iskolai agresszió legsúlyosabb formájával: egy 23 éves egyetemista lelőtte egy diáktársát, három másik embert pedig megsebesített.

Duna Televízió