"Jogos felgyújtani a romák házait"

Az olasz kisiskolások egyetértenek abban, hogy fel kell gyújtani a Nápoly közeli cigánytáborokat - legalábbis ez derül egy helyi iskola diákjainak gyerekrajzaiból.


Merész színek, egyszerű vonalak - egy 9 éves kisgyerek rajzainak tipikus jegyei. Olaszországban azonban egy Nápoly közeli kisiskolában készült gyerekrajzok színei és vonalai megdöbbentő érzelmeket sugallnak, az országban eluralkodott cigánygyűlöletről tanúskodnak.
Nemrég Nápoly egyik külvárosában, Ponticelliben egy fiatal romániai roma nő megpróbált elrabolni egy helyi kislányt. A helyiek annyira feldühödtek, hogy felgyújtották a közeli cigánytelepet.
A helyi iskola diákjainak rajzai ezt az eseményt örökítik meg. "Menjenek el a romák! Harc, harc!" - ez áll az egyik alkotáson, ami a lángokban álló cigánytábort ábrázolja. Egy másik rajzra pedig azt írta az egyik gyerek: "Az emberek jól tették, hogy felgyújtották a táborokat Ponticellinél. A romák nem mennek el, amikor erre kérik őket, így kemény módszereket kell alkalmaznunk ellenük".
"A szélsőséges ideológiák megfertőzték a fiatalok gondolatait"
Több gyerek esszében fejezte ki ellenérzést az Olaszországban élő cigányok iránt. "Jogos felgyújtani a romák házát" - írják többen, míg egy másik kisiskolás szerint a romák gyerekeket rabolnak el, koldulni kényszerítik őket, és eladják szerveiket.
Nápoly bíborosát sokkolták a gyerekrajzok. "A szélsőséges ideológiák megfertőzték a fiatalok gondolatait, így azt hiszik, hogy a táborok felgyújtása teljesen jogos" - mondta a vallási vezető.
Elemzők szerint a Silvio Berlusconi vezette olasz kormány fűti a cigányellenességet. Legutóbb Roberto Maroni belügyminiszter jelentette be, hogy Olaszország keményen fog bánni a romákkal, és az illegális táborok ügyét az év végére megoldják.

Az ENSZ menekültügyi bizottságának becslése szerint 170 ezer cigány él a déli országban, ahol a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a közvélemény 75 százaléka véli úgy, hogy a romák problémát jelentenek.

inforadio.hu