Tüntetés és kongresszus a bűnözés és halál kultúrája ellen

ImageMexikó-szerte negyed millióan vonultak fel az erőszak a bűnözés és a halál kultúrája ellen, az Egyesül Államokban pedig a spanyol anyanyelvű abortuszellenes mozgalmak és csoportok rendeznek első alkalommal országos kongresszust.

 

Augusztus utolsó napján hetven mexikói városban fehérbe öltözött emberek százezrei tüntettek békésen az erőszak, a bűnözés és a halál kultúrája ellen. Ez volt idáig a legnagyobb tömegmegmozdulás a latin-amerikai ország történetében, amelynek bűnügyi statisztikája az erőszak burjánzásáról tanúskodik. A legfrissebb adatok szerint Mexikóban rekord mennyiségű gyilkosságot követnek el naponta, és virágzik a drogkereskedelem. Minden megelőző és elnyomó intézkedés dacára a bűncselekmények 98%-a büntetlen marad.

A mexikói helyi egyház – amely évek óta küzd az élet védelméért – főpásztorai élesen elítélik a legfelsőbb bíróság múlt heti döntését, amellyel engedélyezi az abortuszt a terhesség 12. hetéig. A mexikói püspökkari elnök, Carlo Aguiar Retes a Vatikáni Rádiónak elmondta: a bíróság nem volt hajlandó tárgyalni arról a kérdésről, hogy az élet a fogantatás pillanatától kezdődik-e – holott ez etikai és tudományos szempontból is központi téma az egyház számára. Hosszú évek életvédő kampánya után sikerült elérni, hogy a lakosság 70%-a elutasítsa az abortuszt. A mexikói püspökök remélik, hogy együtt tudnak működni a törvényalkotókkal és az életvédő csoportokkal, hogy így bekerüljön az alkotmányba az élethez való jog, ami a fogantatástól a természetes halálig tart.
Az egyesült államokbeli Dallasban tartják szeptember 19. és 21. között első összejövetelüket a spanyol életvédő mozgalmak. A kongresszus célja, hogy tájékoztassa és ösztönözze a latin-amerikai bevándorlókat és más érdeklődőket, akik védeni kívánják az életet, és meg akarják menteni a hagyományos és katolikus élet részét képező értékeket. A kezdeményezést a Human Life International elnevezésű katolikus életvédő szervezet hispán tagszervezete és a dallasi egyházmegye életvédő irodája támogatja. A konferencia előmozdítói hangsúlyozzák: annak ellenére, hogy az életvédő csoportok hatékonyan tevékenykednek ezen a területen, mindmáig nincs olyan országos szervezet, amely összefogná munkájukat az abortusz fenyegetése ellen.
Az USA püspöki konferenciájának adatai szerint a hívek száma 1960 óta több mint 70%-kal növekedett és ez a latin-amerikai bevándorlóknak köszönhető. Számuk ma 44 millióra tehető az USA-ban. A Vida Humana Internacional szervezet adatai szerint az USA-ban a spanyol anyanyelvű nők abortusz aránya 30%-ra tehető, míg a fekete, nem latin-amerikai nőké 57%, a fehéreké pedig 11% körüli. Felmérések alapján a hispánok 78%-a elutasítja az abortuszt, és közülük 40% azt vallja, hogy a terhesség-megszakítást semmilyen körülmények között nem lenne szabad legalizálni. Ha a gyermeket váró anya élete veszélyben forog, minden lehetőt meg kell tenni mindkettőjük megmentése érdekében – állítják.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír