Felszámolják a katolikus felekezeti oktatást Erdélyben?

A csak nemrég kiharcolt egyházi oktatás felszámolásának első lépését látják a kolozsvári szülők abban, hogy a római katolikus gimnáziumot minisztériumi határozattal egy állami iskolába olvasztaná be a román állam. 

Az önkényesen, szülők és tanárok megkérdezése nélkül hozott döntést ráadásul a katolikus főesperesi hivatal is támogatja.
A Pázmány Péter Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai ma reggel a kolozsvári Szent Mihály templom előtt tüntettek a Báthory István líceummal történő erőszakos összevonás ellen, amely egybehangzó véleményük szerint az 1948-as államosításra emlékeztet.
Az összevonást támogató Kovács Sándor főesperest nem sikerült elérni, de korábban adott nyilatkozatában azt mondta: ezzel a lépéssel a katolikus felekezeti oktatás nem számolódik fel, hanem, a Báthory Gimnázium nagy létszámán keresztül megerősödik.
Én úgy érzem hogy akik ezt tervezték és akarták, valójában elárulták a katolikus ügyet, ugyanis anélkül tették meg ezt a lépést, hogy kikérték volna az iskola vezetősége, szülői közssége, és diákjainak véleményét - mondta Schuller Hajnal, a Pázmány Péter Katolikus Gimnázium igazgatója.

Ma tehát anélkül kezdődik meg az iskolai év, hogy a katolikus gimnázium státusza rendezett lenne; a szülők és tanárok elhatározták: amennyiben kényszerítenék gyerekeiket, hogy átiratkozzanak a Báthory líceumba, folytatják a tiltakozást.

Kitekintő .hu