A menekülttáborokból is elűzik a keresztényeket

ImageAz orissai kormány bezáratja a menekülttáborokat. A földönfutóvá vált indiai keresztények tízezrei menekültstátuszért folyamodnak az ENSZ-hez.

 

 

 

 

 

 

Manoj Digal atya, a főegyházmegyei szociális szolgálat munkatársa elmondta az AsiaNews-nak, hogy október 15-én bezárták a három baligudai menekülttábor egyikét, ahonnét 900 embert űztek el. A védtelen emberek családonként 10 kg rizst kaptak, ezen kívül semmit, még sátrat sem. Nincs hová menniük, falvaikba csak hinduként térhetnének vissza, keresztényként viszont erőszak fenyegeti őket. A keresztény nőket hindu radikális nők csoportjai terrorizálják.

Az Indiai Keresztények Tanácsának (Global Council of Indian Christian, GCIC) elnöke, Sajan K. George az ENSZ-hez fordult az orissai kormány döntésével kapcsolatban, mely szerint be akarja záratni a Kandhamal körzetében működő menekülttáborokat. Az elnök azt kéri, hogy az ENSZ adja meg a menekültstátuszt és az azzal járó jogi védelmet az indiai keresztényeknek, akinek „tízezreit fenyegeti éhhalál vagy erőszakos halál, amennyiben haladéktalanul nem történnek intézkedések. A legveszélyeztetettebbek a nők, a gyermekek, az idősek, valamint a papok és a szerzetesek. Mivel mindennap értékes emberi életek esnek áldozatul, ezért nem jogi, hanem humanitárius alapon arra kérjük az ENSZ-t és ügynökségeit, hogy éljenek hatalmukkal és befolyásukkal az életek megmentése és a további gyilkosságok, valamint a faji, vallási és kasztbeli diszkrimináció megelőzése érdekében."
„Azokban az államokban, ahol ezek az események zajlanak, elsősorban Orissában, az ellenzéki jobboldali Baratija Janata Párt és szövetségesei kezében van az irányítás, és mivel idén választások lesznek, a kormány számára politikailag előnyösebbnek tűnik, ha nem tesz semmit. Hiába folyamodtunk az elnökhöz és a miniszterelnökhöz, az orissai genocídium folytatódik, és legalább nyolc államra továbbterjedt. A kormány ölbe tett kézzel nézi az egészet, miközben az egyház és a keresztény civil szervezetek még a sebesültekről és a haldoklókról sem gondoskodhatnak" – áll a GCIC közleményében.
Magyar Kurír