Új magyar nyelvű szakok indulnak az erdélyi felsőoktatásban

ImageÚj szakok beindításával bővül Erdélyben a magyar nyelvű felsőfokú oktatás. 

 

 

 

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) néhány új magyar nyelvű szakra is várják a jelentkezőket. Újdonságnak számít a magyar nyelven ősztől induló várostanulmányi, társadalommarketing, művelődésszervezői, illetve a római katolikus teológián a hittudományi, valamint a gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozaton a geodézia szak.

A korábbi évtizedekhez hasonlóan a BBTE bölcsészkarán is van újdonság. Mostantól a más nyelvekkel nem társított, egyszakos magyar nyelv és irodalom szakra is lehet jelentkezni. Minderről Magyari Tivadar, a BBTE rektor-helyettese számolt be a Krónika című kolozsvári napilapnak, amely pénteki számában közöl összeállítást az új szakokról.
Magyari Tivadar elmondta, hogy az új szakokon egyelőre csak nappali tagozat működik. Távoktatásos képzés csak a már létező, bejáratott szakokon lehetséges. Hozzátette, hogy a tervektől eltérően egyelőre nem indítják el a magyar nyelvű muzeológia szakot, mivel azt még nem sikerült jóváhagyatni.
A BBTE karain összesen 4300 helyre várják a nappali tagozatos elsőéveseket, a helyekből 1100-at a magyarul tanulni óhajtók foglalhatják el.
A nagyváradi központú Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) az számít újdonságnak, hogy európai szociálpolitikák, valamint multikulturális és interkulturális kommunikáció címmel indul két mesterképzés az ősszel. Két másik tervezett magiszteri kurzus - filozófia a nyilvános térben, illetve kortárs politikai filozófia - engedélyeztetésére még várnak, s amennyiben őszig ez megtörténik, azokra is meghirdetik a felvételit.
A Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen a magyar nyelvű táncművészeti szak beindítása számít újdonságnak, valamint az, hogy az egész Kárpát-medencében náluk indul első ízben mester szintű drámaíróképzés.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Dávid László arról számolt be a lapnak, hogy a napokban várhatóan jóváhagyják a számítógépes modellezés és tervezés, illetve az elektronika és távközlés szakot is.
dunatv.hu