Zajlik a székely jelképek felkutatása

ImageŐsi székely szimbólumok felkutatására vállalkoztak történészek. Egész Székelyföldet bejárják, templomokat, levéltárakat keresnek fel, hogy számba vegyék a középkortól máig használatos vagy már elfelejtett közigazgatási jelképeket: pecséteket, címereket, zászlókat. A Hargita és Kovászna megyék önkormányzatának közös programja Mihály János történész ötletére jött létre.

A zászló az egyik legismertebb jelkép. Felbukkanása a háborúkhoz köthető, hiszen megkülönböztető jelzésként és a csapatok vezénylésére is használtak lobogókat. A székelyek az 1848-as szabadságharcban az akkoriban elterjedt, ma is használatos nemzeti színek alatt küzdöttek az elnyomás ellen. Viszont, mai napig kevés az információ a középkorban a székelyek által használt zászlókról. Az biztos, hogy a székely ispánnak volt zászlóhasználati joga sőt, néhány ábrázolás is fennmaradt a harcokban használt jelképekről.

erdely.ma

Nézze meg Fecső Zoltán és Szikszai Olivér összeállítását, amely a Duna Televízió Térkép Reggel című műsorában került a képernyőre. Ezt követően a székelyföldi stúdióban Száva Enikő Mihály János történésszel beszélget.