Magyar felirat az Arany János Főgimnáziumban

ImageKitették a magyar nyelvű feliratokat a nagyszalontai Arany János Főgimnázium falaira. Az iskola magyar tanárai többször kérték ezek kihelyezését, de csak most, a tanintézet fennállásának századik évfordulóján tették ki, miután Duna Televízió is foglalkozott a táblák ügyével. A középiskolában a diákok kétharmada román, egyharmada magyar nemzetiségű.

 

 Fél éve még a kommunizmusból megörökölt román feliratok díszelegtek az Arany János Főgimnázium falain. A magyar pedagógusok akkor több figyelemfelkeltő akciót is szerveztek a magyar feliratok kihelyezéséért, de hiába.

A helyzet szeptember elseje óta változott, újratárgyalták az ügyet. A napokban így a gimnázium új vezetői románul, magyarul és angolul is feliratozták a legfontosabb irodákat, szaktermeket.
- Magyar gyermekeket is tanítunk, tanárkollegák között is sok a magyar miért ne írhatnánk ki az ő nyelvükön is a feliratokat.
A végzősök tablói is felkerültek a tanintézet főbejáratához. Az Arany János Főgimnáziumot 1909-ben avatták föl Székely László, temesvári főépítész tervei alapján. Itt tanult Kulin György csillagász, Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész és Gyöngyösi László Arany János-kutató.

Duna TV