Így fest napjainkban a viselet, a székely ruha

ImageAz öltözködési szokások globalizációjával Székelyföldön is régóta háttérbe szorult a népviselet. Sajátos formájában mégis él, a viselet ma már az ünnepi alkalmak elmaradhatatlan kelléke. De hol, hogyan készül, és mikor használják? 

Ennek jártunk utána Dávid Alpár szabómester segítségével.
A székely ruha, vagy ahogy Székelyföldön mondani szokás a viselet, immár kizárólag ünnepi alkalmak tartozéka. Fél évszázada még nem volt ritka látvány, amint a székelyharisnyás bácsi csendesen poroszkál az ökrös szekérrel. Akkor még a pantallós világ volt a különös, ma már falvakon is a viselet az egyházi ünnepek, az első áldozás, a bérmálkozás, illetve a konfirmálás kelléke lett. Igaz, az ilyen alkalmakkor szinte kötelező.
- Legjobban a konfirmálásokra veszik, mert abban konfirmálnak a fiatalok. Aztán készítünk székely ruhákat óvodáknak, néptánccsoportoknak, hagyományőrző csoportoknak… – sorolja Dávid Alpár. Egyszóval mindenkinek, aki igényli, Sepsiszentgyörgytől egészen Torontóig. Azt is mondhatnánk, hogy reneszánsza van a székely ruhának. A szabómester ezt ismerte fel immár közel két évtizede, és az eldugott kis erdővidéki faluban található műhelyét a hagyományos viselet készítésére rendezte be.
- Az egész úgy kezdődött, hogy éreztem, a rendelt szabóságnak vége van. Akkor gondolkoztam el azon, hogy valamilyen irányban változtatni kell. Akkor jött az ötlet, hogy mégis viseletkészitő leszek, mert annyira nem lehet szalagositani a dolgot – mesélte a szabómester.
Futószalagon tényleg nem lehet székely ruhát késziteni. Erről Dávid Alpár bodosi műhelyében is meggyőződhettünk. A kézi munka ugyanis itt minden darabnál elsődleges. De miből készül és miből áll egy női székely ruha?
- A szoknyát pamutcérnából szőjjük. Teljesen kézzel, teljesen kézimunkával készül, hagyományos varással. Itt például az összerakásnál ezt úgy hívják, hogy petrezselymezés. Felül a derékpánt alatt is kézzel van összehúzva, a bársony rajta pamutpársony… Az ing is pamutvászonból készül, eredeti varrással és összehúzással. Például a válla itt is kézzel van összehúzva… A mellény is kézzel szőttes anyagból készül pamut bársonnyal, pamut bársony szalaggal. És az egész ki van bélelve – részletezte.
A mester nem csak szabni-varni, öltöztetni is tud, igaz a rögtönzött bemutatón az alsószoknyát és az inget már felvette alkalmi manökenünk.

Dávid Alpár műhelyéből divatos stilizált népi ruhadarabok is kikerülnek. Attilák, mellények, női és férfiblúzok. Ám mindegyik lényege, hogy természetes, helyi mesterek által szőtt alapanyagból, nagyon sok kézimunkával készülnek. Így varrásuk sok időbe telik, s nem is olcsó, egy női ruhaegyüttes hétszáötven lejbe, vagyis egyhavi minimálbérbe kerül. A mester azonban nem panaszkodik, megrendelése bőven van, csak bírja a munkát reggeltől, estig.


Ferencz Csaba

Duna Tv, Térkép