Ki viheti haza Nyírő hamvait?

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Igaz/Tarsadalom/nyirojozsef.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Igaz/Tarsadalom/nyirojozsef.jpg

ImageA kommunista diktatúra tehát mégsem tudta feledésre ítélni a székely írót. Nyírő József emigrációban halt meg Madridban, végrendeletében azonban azt kérte, földi maradványait szállítsák haza. A kérésnek igyekeznek eleget tenni, jelenleg talán túl sokan is.


Székelyföld peremén fekszik az apró falvacska Székelyzsombor. Nyírő József itt látta meg a napvilágot, a hivatalos életrajzi adatok szerint 1889. július 28-án. A mindössze 500 lelket számláló településen azonban július 18-án ünneplik a székely író születésének évfordulóját, a szájhagyomány azt tartja ugyanis az anyakönyvbe később jegyezték be az Úz Bence íróját.
Élete utolsó éveit Spanyolországi emigrációban töltötte, végül Madridban helyezték örök nyugalomra 1953-ban. „Ha testemet nem is, de legalább lelkemet vidd haza a házsongárdi vagy az udvarhelyi temetőbe, vagy terítsd le az áldott földön, hogy attól is nőjön a fű, szebbüljön a világ...” – kéri végrendeletében. A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal nemrég tervbe vette Nyírő József földi maradványainak hazaszállítását.
Bunta Levente Székelyudvarhely polgármestere megkereste Markó Bélát, valamint Szőcs Géza államtitkárt, hogy segítsenek ebben az ügyben.
Bunta Levente szerint az ötlet baráti körétől származik. Balázs Árpád szerint azonban a Székelyudvarhelyért Alapítványt több mint tizenöt éve foglalkoztatja a gondolat. Állítása igazolására korabeli cikkeket mutat, a városi tanács elé tárt tervezet eredetije is a birtokában van. A Székelyudvarhelyért Alapítvány a Budapesti Ábel Alapítvánnyal közösen már az exhumálási kérelmet is benyújtotta a madridi temető vezetőségéhez, ahol a székely író pihen.
Balázs Árpád hangsúlyozta: 1995 májusában terjesztettem az akkori önkormányzat elé a Nyírő József hazahozatalával kapcsolatos tervezetet, melyet jómagam és Lőrincz György író szerkesztett meg. Ennek három sarkalatos pontja volt: egyik Nyírő József hamvainak hazahozatala; a másik az utcanévkeresztelő, hogy a Vlad Ţepes utcából legyen Nyírő József utca, ahol lakott egykor feleségével; és a harmadik a házának az emlékházzá való avatása.
Dracula neve helyett a csendes szombatfalvi utca ma már a Magyar Örökség Díjával kitüntetett székely író nevét viseli. Földi maradványainak hazaszállítása körül azonban még most is gyülekeznek a vérszívók – hiszen az elmúlt években több politikai alakulat, alapítvány, baráti kör és értelmiségi csoport tűzte zászlójára Nyírő végakaratának teljesítését.

 


Adorján Botond

Duna Tv, TÉRkép