2017-től fokozatosan eltűnik a nyomtatott sajtó

A spanyol ABC a napokban foglalt össze egy tanulmányt, amely azt állítja, hogy 2017-től fokozatosan gyorsulva az egész világon eltűnik a nyomtatott sajtó. Ross Dawson, a kérdés szakértője írta a jelentést, amelynek első részében a „kimúlási” listát közölte, a másodikban pedig részletesen kifejtette az okokat.

A lista élén az Egyesült Államok áll, ahol a tanulmány szerint 2017-ben szűnik meg végleg az utolsó nyomtatott lap, utána következik Nagy-Britannia, Izland, Kanada és Norvégia. 2024-ben következne Spanyolország Új-Zélanddal, Csehországgal és Tajvannal. Az utolsók között lesznek Dél-Amerika, Afrika és Dél-Ázsia országai. Dawson hat magyarázatot talált a jelenségre. 1. Egyre jobban terjed a mobiltelefonok használata, és egyre többféle tevékenységre használhatók. 2. Az előző okkal összefüggésben növekszik az e-olvasók száma. 3. Változtak a lapok előállítási és nyomtatási költségei. 4. A befektetők és a cégek már inkább nem a nyomtatott, hanem más médiumokban, főleg a világhálón hirdetik magukat. 5. Gyorsan fejlődnek a nyílt platformok. 6. Terjed a digitális papír is.
A felmérésben felhasználták az egyes országokban megjelenő digitális médiumokat, a népesedési mutatókat, a kormányok sajtópolitikáját, az írás és olvasás tanításának fejlettségét és elterjedtségét, a fogyasztói magatartást, főleg a hírekért való fizetési hajlandóságot, a „médiaipar” helyzetét, de felmérték az országok gazdasági helyzetét és technológiai fejlettségét is.

Sobieski Tamás

Magyar Nemzeti Online

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mi hisszük, hogy Isten minden embert ugyanabból az anyagból teremtett, nem volt „selejtes masszája”, amiből egyes népeket, embercsoportokat formált. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 26. csütörtök, Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentírás mondja

Nem csupán gondolati lények vagyunk, hanem test és lélek. Jézus mondta: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készít, akik őt szeretik.” [1Kor 2,9]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube