Menjetek tehát

 

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_pict0393-k.jpgKedves Munkatársak!

Tegnap, 2012 május 6-án, Sepsiszentgyörgyön kiosztották az idei Főegyházmegyei Római Katolikus Hittanverseny díjait. A versenyt május 4-6 között szervezték meg, az ország sok régiójából érkeztek gyerekek a megmérettetésre. Régen országos olimpiának neveztük ezt az eseményt. A XI osztályosok  első helyezettje Jonica Xénia, a mi nevelt lányunk, aki 9,82-vel nyerte meg a versenyt.

Gondolom, néha meg kell osszuk egymással a jó híreket is!

Szeretettel,

Noémi

 

 

„ Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet”
(Mt 28, 19)
2012. május 4-6 között megrendezésre került a Főegyházmegyei Hittan Tantárgyolimpia, melynek a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és annak bentlakása adott otthont.
A jó Isten segítségével a kerületi megmérettetésen tovább jutottam a főegyházmegyei szakaszra. A felkészülési ídőm kb. 6 hétből állt, amely során több, mint húsz leckét kellett elsajátítanom. Sokat tanultam egyénileg, de az otthoni tanuláson kívül az iskolában felkészítő órákat tartott a vallás tanárnőm, melyek során megbeszéltük a témákat és az adott kérdéseimet.
Végül eljött a várva várt hétvége. Péntek délután egy szintén továbbjutó lánnyal (VIII.o), és a tanárnőmmel megérkeztünk a másnapi megmérettetés helyszínére. Gyors elszállásolás után szabad program volt ajánlva. Kihasználva az adott lehetőséget újra kezembe vettem a könyvet, de nem tanulás céljából, hanem olvasgatva ismételtem. A hivatalos program este a vacsorával kezdődött, majd szabadidővel, ismerkedéssel folytatódott. Másnap reggel, szombaton, elmélkedéssel próbáltunk ráhangolódni az egyre közeledő versenyre. Az elmélkedést tartó káplán kiemelte a keresztényi verseny- szellemiséget, ami különbséget tesz egy matematika és a hittan verseny között. Figyelmünket arra hívta föl, hogyha nem részesülünk az általunk kívánt eredmény elérésében, csak akkor tudunk igazi keresztények maradni és igazi nyertesek lenni, ha szívből tudunk örülni a minket „legyőző” személy sikerének.
Délelőtt 10.00 – 13.00 között zajlott az olimpia. Nekem, mint világi, XI. osztályos tanulónak, dogmatika volt a verseny kategóriám. Bevallom, az egyháztörténelmi teológia mindig is közelebb állt hozzám, mert a dogmatikát nehéznek és száraznak tartottam. Természetesen a felkészülés során volt alkalmam mélyebbről megismerni az adott kategóriát, így hát mondanom sem kell, hogy az egyik kedvenc témámmá vált az a kis töredék , amit volt lehetőségem megismerni és a Szentlélek segítségével elsajátítani.
Az olimpián a tételem a következőkből állt: kifejteni, Krisztus az Egyház teste kifejezést, szó magyarázat, Mária dogmák, Oltáriszentség. Első ránézésre egy átlagos ember számára is, mondhatni könnyű... Azonban kifejteni, akár oldalak számában is talán már nem is olyan könnyű. Az én kedvelt témáim közé tartoztak az adott tételek, így csak az időbeosztással, a helyes és összefüggő gondolatmenetre kellett odafigyeljek. Különösen a mariológiák és a krisztusi témák kifejtése töltött el a legnagyobb boldogsággal. Úgy éreztem, hogy a Szentlélek a kezemet mindvégig „irányította” és segített, hogy a hitigazságokat helyesen tudjam kifejteni.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_pict0395-k.jpgVilágunk nagyrészt olyan elemekből áll össze amelyek empirikusak, azaz kézzel érinthetőek. Azonban a természetes ész fénye egy adott kereten belül lezárul, és helyét a hit veszi át. A hit az ami üdvözíti az észt, nem pedig fordítva. Kereszténységünk alappillérjei a hittitkok elfogadása és a mindennapokban való megélése. A Szentháromság, a föltámadás, a szűzen szűlés ténye csak töredéke a kereszténység magasztos misztériumának. Ha ezen misztériumokat nem tudjuk hittel elfogadni, akkor a keresztény hitünknek nincs gyökere, éltetője. Az olimpia után, Prázsmár- Brassó útvonalon volt szervezve egy kis kirándulás. Este már mindenki fölszabadulva kapcsolódott ki az ajánlott filmnézés és séta közepette. Másnap reggel, vasárnap megtörtént az eredményhirdetés, amelyen mindenki nyert, ha nem oklevél formájában, de bölcsességben és tapasztalatban biztosan igen. Az eredményhirdetést a főtanfelügyelő úr, Horváth István tartotta. Kifejtette az erős mezőnyt, és ez esetben a tanárok nehéz munkáját. Ezek után a Szent József templomban szentmisén vettünk részt, amely keretén belül hálát adhattunk a Gondviselőnek az elmúlt hétvégéért.
Köszönetemet szeretném kifejezni Héner Éva tanárnőnek, aki fölkészített erre a tantárgy olimpiára.
Bízom abban, hogy jövőre még több diákot fog a Szentlélek az ajándékai által arra sarkallni, hogy részt vegyen a vallás olimpiákon, ezáltal közelebb kerüljenek a Fölséges Istenhez.
OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM!
Jonica Xénia,
XI.oszt
Kovászna