Csángó iskolaépítésről a Marosvásárhelyi Rádió műsorában

..."Hogy az iskola minden egyes osztálytermének, hálójának arca legyen, arra szeretném felszólítani a kárpátmedencei és a tengerentúli magyarságot, hogy minden egyes közösség, amelyik magában életerőt érez, vállaljon föl egy-egy osztálytermet, egy-egy hálót. És akkor nemcsak az lenne kiírva az osztály fölé, hogy IX.B, hanem az is ki lenne írva, hogy mondjuk a marosvásárhelyi magyarok támogatásából épült, és ott lenne a város címere, és akkor az a moldvai osztály tudná, egész évben látná, hogy 'né, vásárhelyi testvéreink jóvoltából tanulhatunk itt, ebben az osztályban'..."


  Csángó iskolaépítésről a Marosvásárhelyi Rádió Jelenlét műsorában

Böjte Csaba és Hegyeli Attila

 

Mint ismeretes, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége karöltve a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal iskolaépítésbe kezdett. Föl akarják építeni Rekecsinben a Csángóföldi Magyar Középiskolát, 1-12 osztállyal, kollégiummal, étkezdével, tanári lakásokkal. Kész csángó-campus. Ha nem a két kezdeményező mondaná, Böjte Csaba atya és Hegyeli Attila oktatási programfelelős, nem is hinnénk. A tervekről ők maguk beszélnek a Marosvásárhelyi Rádió Jelenlét című félórás közéleti műsorában.

Böjte atya mondja az adásban:

„Hogy az iskola minden egyes osztálytermének, hálójának arca legyen, arra szeretném felszólítani a kárpátmedencei és a tengerentúli magyarságot, hogy minden egyes közösség, amelyik magában életerőt érez, vállaljon föl egy-egy osztálytermet, egy-egy hálót. És akkor nemcsak az lenne kiírva az osztály fölé, hogy IX.B, hanem az is ki lenne írva, hogy mondjuk a marosvásárhelyi magyarok támogatásából épült, és ott lenne a város címere, és akkor az a moldvai osztály tudná, egész évben látná, hogy 'né, vásárhelyi testvéreink jóvoltából tanulhatunk itt, ebben az osztályban'..."

A műsor kezdési időpontja: április 5., kedd délután 5 óra 20 perc. Az adás a Marosvásárhelyi Rádió a 98.4, a 98.9 és a 102.9 Mhz-es hullámhosszain, illetve interneten is hallgatható. Kiss Dénes, a műsor szerkesztője Önt is várja az adás hallgatóinak sorában.

Marosvásárhelyi Rádió

Forrás: erdely.ma