Beszámoló a gyergyószentmiklósi napköziből

A jó Isten áldása kísérjen a nyár minden napján.

Szeretettel,

Csaba t.

A 2010-es tanévet 20 gyerekkel kezdtem és 22 gyerekkel zártam. Időközben volt lemorzsolódás is, de a Jóisten helyettük küldött további gyerekeket, akik ügyeskedtek és szépen belerázódtak a mindennapjaink forgatagába.
A 2010-es tanévünk nem szűkölködött programokba, ha pedig néha a fásultság kezdett eluralkodni, akkor tettünk arról, hogy ne tudjon befurakodni:
-Szeptember vége: a hagyományos őszi kirándulás a Csíky kertbe, levél és termésgyűjtés a kézművesfoglalkozásokhoz.
- Október: meglátogattak a holland barátainkat, akik édességgel ajándékoztak meg. Újabb látogatók érkeztek, mégpedig Svédországból, akik értékes ruhaneműt és cipőket hoztak a gyermekeknek.
- November eleje: a Szt. Miklós Szervezet támogatásával téli tüzelő vásárlása, amit férjem segítségével, valamint a gyerekekkel együtt raktunk el.
- Nov. 19-Árpádházi Erzsébetre emlékezve Éva nővér segítségével, szerepjátékkal, énekelve ünnepeltünk.
- Fábián Róbert- több alkalommal is hittanórákat tartott a gyermekeknek.
- Advent: koszorúkészítés és gyertyagyújtás.
- Dec. 3. – Gyergyószárhegy - Mikulásünnepség, ahol a gyermekek énekeltek és szavaltak.
- Karácsonyra - rajzok küldése a támogatóknak (Hollandia, Németország, stb.)
- pásztorjátékkal kedveskedtünk a szülőknek, a pap bácsinak és a nagylelkű támogatóinknak. Az adományozók jóvoltából három helyről érkezett karácsonyi csomagot, édességet vehettek át a gyermekek.
- December 28-án német élelmiszercsomagot kaptak a gyermekek a Kolping család közreműködése által.
- Január 29.- szánkókirándulás a Visszafolyóban
- Farsang- maszkok és rajzok készítése.
- Rajzainkkal kiállításokon és rajzpályázatokon vettünk részt. Ambrus Katalin (V. osztályos) rajza révén rajzpályázatot nyertünk, amelynek hírét és nyereményét (kirándulás a csoportnak) március 11-én hozott el egy 11 tagú magyarországi csoport.
- Április 5-én Csaba testvér Gyergyószentmiklósra is elhozta Szent László ereklyéit. Ez alkalommal ünnepélyes faültetésen és szentmisén vett részt népviseletben.
- A nagyböjti szent időben  Húsvétra készülve imádsággal, keresztúti ájtatossággal készültünk. A Tarisznyás Márton Múzeumban tojásíráson vettünk részt. Húsvétra pedig a „nyuszikától” ajándékokat kaptak a gyerekek.
- Május 8-án otthonunk nyolc tanulója volt elsőáldozó a Szent Miklós templomban.
- Május 10-én tartottuk otthonunkban az Anyák napi ünnepséget.
- Június 18-án év végi kiránduláson vettünk részt, amelyet a rajzpályázat által kapott nyereményből finanszíroztunk: Csíkszereda- Csíksomlyó. Megnéztük a múmia kiállítást is, valamint betekintettünk a kegytemplomba.
- Június 23-án részt vettünk az Úrnapi szentmisén és az azt követő körmeneten, ahol a kicsik virágszirmokat hintettek az Oltáriszentség előtt.
A tanévet többségében a gyermekek jó tanulmányi eredményekkel zárták. Természetesen mindig van mód a javításra. Egy tanuló (Benedek Kinga) maradt őszi pótvizsgára román nyelv és irodalomból.
Tervek nyárra:

-   Ivói tábor július 10. és 17. között: 10-13 között I.-IV. osztályos tanulók, 13-17 között pedig az V.-IX. osztályosok.

-   Kéményseprés

-   Meszelés

-   Nagytakarítás

-   Szőnyegmosás

-   Az udvar lekaszáltatása

-   Gyógynövénygyűjtés a gyermekekkel

-   Augusztus 21-27 között táborozás Felvidéken (Szlovákia- Ecser)

-   Az augusztus többi részében a szabadságot szeretném letölteni.

-   Szeptember - takarítás, készülés a tanévkezdésre, a gyerekekkel kisebb találkozások.

Szeretettel:
Bencze Réka- Magdolna nevelő