A bűn

okt2.jpgAz Egyház különbséget tesz halálos és bocsánatos bűn között.
 
Nem lehet a mérleg serpenyőjébe tenni a bűnöket, és precízen kikalkulálni, melyik súlyosabb, melyik kevésbé, de azt mindenki érzi, hogy a véletlen elszólás és a durva rágalom között óriási különbség van. A szívünk szándéka, az elménkben és a lelkünkben zajló folyamatok rejtve vannak, nehezen feltárhatók, ezért is nehéz mérlegelni. A napról napra zajló, alattomos, gonosz, megalázó, „tűszúrkálásnyi” bántalmazás Isten szemében akár súlyosabb vétek lehet, mint ha az indulat hevében hirtelen elcsattan egy pofon. Nehogy abba a hibába essünk, amit Jézus így nevez: „A szúnyogot kiszűritek, a tevét meg lenyelitek.” [Mt 23,24]
A halálos bűn soha nem apróság, hanem komoly dolog, amely az örök életünket veszélyezteti, ha nem szabadulunk meg tőlük, kárhozatba vihetnek bennünket. Az Egyház nem megijeszteni akar ezzel, csak érzékeltetni, hogy nem „babra megy” a játék.
Hogy a bűn milyen súlyos, halálos vagy bocsánatos, azon múlik, hogy mennyire visz mélyre, a sötétbe. Ha tudatosan, megfontolt szándékkal, súlyos dologgal vétkezem, akkor halálos bűnt követek el. Ha újra és újra megteszem, egyre jobban elzárom magam Istentől, és elszokik a szemem a fénytől, egyre nehezebben tudok kibotorkálni. Az ember azzá válik, amit tesz. A tetteink visszahatnak ránk. A jó tettek, az erények egyre jobbá tesznek, a rossz tettek, a bűnök lehúznak, beszennyeznek bennünket.

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Lehet úgy is élni, hogy hatalmas zsákokat cipelünk magunkkal. Én azt gondolom, hogy fölöslegesen ne görnyedezzünk mázsás súlyok alatt, mert megnyomorítják életünket. Miért hurcolnék magammal régi sérelmeket, már kialudt kapzsi vágyakat, bűnöket? Tegyük le és tapasztaljuk meg istengyermeki létünk szabad szárnyalását.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2023. február 9. csütörtök, Abigél és Alex napja van. Holnap Elvira napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Képzeljük el ... 1/2

Képzeljük el a történetet, amikor Keresztelő Szent Jánost lefejezik: Jézus együtt van az apostolokkal, beszélgetnek. Bejön valaki és azt mondja: „Borzasztó dolog történt, most jövök Heródes palotájából, tudod, ott buli van, mint mindig, röhögnek, berúgnak, ledér táncokat jár egy lány, ráadásul a mostohaapja előtt.  Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube